ABC

Rokade.TV’s ABC

Aspect Ratio

Dit is de verhouding tussen de breedte en de hoogte van een beeld. De traditionele televisie-standaard was een 4:3 verhouding. Tegenwoordig is een 16:9 formaat bijna de standaard geworden. Door de komst van de smartphone en verschillende apps zijn vierkante of verticale formaten terug in. Denk aan Instagram (vierkant of 4:5) of facebook (vierkant of 4:5 2:3 of 9:16)

Autocue

Een voor de kijker onzichtbaar scherm waarop de tekst van de nieuwslezer zin voor zin afrolt. Tegenwoordig bestaat er gratis software die dit projecteert op een ipad die dan onder de autocue gelegd kan worden. Soms wordt zoiets gebruikt om interviews met een CEO in te blikken. Aflezen van een autocue is iets voor nieuwspresentatoren en specialisten. Voor ongetrainden leidt dit zelfden tot een goed resultaat. Spontane interviews door middel van bullet points zijns veel beter. Soms ook een teleprompter genoemd. 

Bokeh

Afgeleid van het Japanse woord boke (onscherpte). Bokeh slaat op het floue effect dat bekomen wordt door oa met een kleine scherptediepte te filmen / fotograferen. Typisch voor bokeh zijn ook de zachte cirkelvormige tot 6-hoekige patronen die over het beeld verspreid worden. Dit is afhankelijk van het diafragma dat gebruikt wordt. Bokeh wordt ook bekomen door in tegenlicht te filmen en kleine lichtpuntjes (lampjes, reflecties, etc…) onscherp in beeld te nemen.

B-roll

B-roll zijn de aanvullende beelden die je maakt om je A-roll op te waarderen. Oorspronkelijk een term uit de filmwereld waarbij een B-unit de actie capteert als 2e camera unit. In corporate producties is b-roll vaak aanvullende footage om over een interview te monteren. Hiermee kan je harde cuts of versprekingen mooi wegwerken. Het onderstreept ook vaak waar over gesproken wordt. 

Call-to-action (CTA)

Een CTA zet de kijker aan om iets te doen. Volg ons kanaal. Download het E-book. Surf naar de website. 

Cinemagraph

 

Cinemagraphs zijn het soort foto’s waarvan er één klein element beweegt. Of juist net stilstaat. Eigenlijk is het een mengvorm tussen film en fotografie. Cinemagraphs springen er vaak uit door hun bezwerende karakter. 

 

Codec

Codec staat voor een stukje software (soms ook hardware) die data kan coderen/decoderen of comprimeren/decomprimeren. Ruw beeldmateriaal is veel te groot, bevat teveel informatie om op het web te plaatsen. Dmv een algoritme kan een codec die data verkleinen en op het web plaatsen. Bij het exporteren naar de juiste codec is het vaak zoeken tussen de sweet spot tussen beeldkwaliteit van cinema en de grootte van een postzegel. Een vaak gebruikte codec is de H264-co

Crash zoom

Dit is een plotse en snelle zoom beweging van de camera. Crash zooms zijn vooral populair bij videoclips en een vaak gebruikt cliché in horror films. Een crash zoom geeft vaak de indruk “dat er iets gebeurt”, “dat we naar iets moeten zien”. Crash zooms zonder echte reden komen vaak rommelig over. Ze kunnen een gevoel van zeeziekte opwekken. 

Depth-of-field (DOF)

De slaat op de scherptediepte van een beeld. Afbeeldingen met weinig depth-of-field focussen op één enkel element en laten de rest van het beeld vrij wazig. In afbeeldingen met veel DOF is veel van het beeld scherp. Brede landschapsshots hebben meestal veel DOF. Portretten dan weer vaak weinig. Andere factoren die DOF beïnvloeden zijn: het diafragma, de brandspuntsafstand, het type chip of sensor en de afstand tot je subject. 

DSLR

Digital Single Lens Reflex-camera. DSLR’s zijn dus spiegelreflexcamera’s met een (verwisselbare) lens. De Canon 5dMarkII blijft nog altijd de revolutionaire DSLR die de filmwereld voorgoed veranderde. Door hun verwisselbare lenzen, dynamisch bereik en grotere chips was het voor het eerst mogelijk om filmische shots te bereiken die vroeger alleen waren weggelegd voor de camera’s van pakweg 50k. Tegenwoordig zijn DSLRs here to stay. Om comfortabel te kunnen werken en goede audio te capteren blijft een filmcamera wel nog altijd superieur. 

Dynamisch bereik

Het dynamisch bereik is het verschil tussen het helderste en donkerste lichtpunt dat een sensor kan capteren. Hoe meer verschillende grijswaarden, hoe hoger je dynamisch bereik is. Dynamisch bereik wordt altijd uitgedrukt in het aantal F-stops dat de sensor aankan. Pure video-camera’s hebben een laag dynamisch bereik ivm filmcamera’s of DSLR’s. Hoe hoger je dynamischer bereik is, hoe filmischer je beelden worden. En hoe duurder de camera. Dat wel..

Establishing shot

Een establishing shot is een shot dat toont aan de kijker waar we zijn. Vandaar de naam: establishing shot. Typische establishing shots zijn bv. de buitenkant van een gebouw, de skyline van de stad waar we zijn, of enkele zeer herkenbare higlights van de plaats we we zijn. 

Pancarte

Een pancarte is een “bord met opschrift”. In deze context slaat het op grafische tussen- of eindbeelden in de video. Pancartes kunnen al dan niet geanimeerd zijn. Een eind-pancarte bevat vaak een CTA.

Travel

Camerabeweging waarbij de camera zich fysiek vooruit of zijwaarts verplaatst. De camera wordt vaak gemonteerd op een dolly, travel of rail. Alternatieven zijn iets van beeldstabilisatie. 

Rich results

Rich results: Rich results zijn de video’s die weergegeven worden in thumbnails als je een zoekopdracht intikt in google. Google geeft na een zoekopdracht meer en meer rich results.

 

Royalty free

Iets is royalty free als de royalty’s al betaald zijn. Dit slaat op muziek waarvan je geen SABAM meer moet betalen. Wordt vaak onderverdeeld in gratis muziek (denk aan irritante liftdeuntjes) en aangekochte licenties (veel webproducties). 

Run and gun

Een manier van filmen die gekenmerkt is door snel te werken. Je filmt wat er is, met het licht dat er is in de omstandigheden die er zijn. High ends commercials zijn zowat het tegengestelde van run and gun. Er is over ieder detail nagedacht, alles is uitgelicht. Documentaires daartegenover zijn dan veel meer run and gun gedraaid. 

SVO

Schriftvormer. Dat is het titelbalkje dat iemand zijn naam en functie in beeld brengt tijdens een interview, nieuwsitem of documentaire. Vroeger sloeg dit op het programma die dit kon doen. Tegenwoordig kan ieder softwarepakket dit ook doen. 

Thumbnail

De thumbnail (letterlijk: duimnagel) is de verkleinde grafische afbeelding waarop je kan klikken om dan de volledige video of foto te zien. Een thumbnail kan je standaard laten kiezen door youtube of vimeo maar dit zijn zelden de beste thumbnails. Een goede thumbnail nodigt uit om op te klikken en zegt iets teasends over de inhoud vd video. Thumbnails die goed werken zijn close-ups, kleurrijke stills of afbeeldingen met een hoog contrast. 

 

Viral video

Viral video is een vorm van video die zich spontaan verspreid. Virals waren vooral populair bij de opkomst van social media. Het idee leefde toen dat om het even welke video zich spontaan kon verspreiden door veelvuldig sharen vd content. Virals zijn vaak video’s die een onbedoeld grappig effect hebben. Onderstaande is hier een voorbeeld van. 

De echte essentie van een viral video is dat die zich niet laat voorspellen. Videomarketeers die beweren dat ze een viral video kunnen inplannen, zou ik dus met een korreltje zout nemen. Don’t believe the hype. 

VLC

VLC is een gratis, open source mediaplayer die de meeste codecs heeft. Hiermee kan je bijna alle video- of audiobestanden openen. Dit is een must have. 

SVO

Schriftvormer. Dat is het titelbalkje dat iemand zijn naam en functie in beeld brengt tijdens een interview, nieuwsitem of documentaire. Vroeger sloeg dit op het programma die dit kon doen. Tegenwoordig kan ieder softwarepakket dit ook doen. 

Vox pop

Afkorting uit het Latijn (Vox Populi). De mening van de man in de straat omtrent bv. een nieuwsitem. Kan ook slaan op de reacties van de aanwezigen op bv. een beursverslaggeving.

XLR

Een XLR-connector is een elektrische connector die wordt gebruikt bij professionele geluidstechniek. Dmv 3 pinnen klikt de connector vast en zorgt voor een gebalanceerd audiosignaal. Die is veel minder gevoelig voor storingen dan bijvoorbeeld een mini-jack connector (niet gebalanceerd).