DIY video met een smartphone

Hoe kan je op een laagdrempelige manier zelf een video maken? In dit geval kijken we of het haalbaar is om authentieke testimonials te laten opnemen door studenten van de UGent. Laten we beginnen bij het begin. 
 

Camera

Eén van de beste camera’s die je je kan aanschaffen is klein, licht en ligt waarschijnlijk op 1 meter van je. Een eenvoudige smartphone. Of het nu een Iphone, Fairphone of Samsung Galaxy is doet er niet toe. De meeste smartphones beschikken tegenwoordig over een heel degelijke camera. Neem nu een simpele Iphone SE:  ok, de camera filmt in NTSC, het dynamisch bereik kon beter en de signal-to-noise-ratio is ook dat niet. Maar verder dan dat: prima beeldkwaliteit toch? Stel je camera altijd minimum in op FULL HD. Dit is een setting van 1080p HD op 25 fps. Bij een Iphone SE ga je naar -> instellingen -> camera -> neem video op -> 1080p HD op 30 fps. (25 fps is hier niet beschikbaar). Controleer altijd of je beeld scherp en goed belicht is.

Tripods

Onmisbaar bij video’s met de smartphone is beeldstabilisatie. Een heel eenvoudige gorillapod of eenvoudig statief kan je al kopen voor enkele 10tallen euro’s. Heb je dit niet liggen dan kan je ook creatief zijn met wat er voorhanden is. Met een simpele stoel en wat duct tape kan je al veel doen. 

gorilla-pod

   “If you can’t fix it with duct tape, you probably haven’t used enough…”

Shaky footage komt al gauw amateuristisch over. Zie je ooit een cameraman rondwandelen met de camera dan is de kans heel groot dat hij een steadycam of iets van motion control gebruikt. Stabiliseer dus altijd je camera. 

Achtergrond

Zorg tijdens je testimonial voor een goede achtergrond. Onnodige rommel ruim je op. Idealiter verwijst je kader of achtergrond naar het onderwerp waarover je spreekt. In dit geval een buitenlandse ervaring dus. Zorg ook voor wat diepte in je beeld. Zo is pal voor een witte muur gaan zitten geen goed idee. Scherpstellen op je subject die wat los komt van de achtergrond zoals in volgend voorbeeld werkt altijd goed. Hier werd natuurlijk wel geen gebruik gemaakt van een smartphone. But you get the idea.

videoproductie_still

 

Vertical Video Syndrome

Hou je camera horizontaal om mooi te filmen in een landscape modus (de zogeheten 16/9). Tenzij je een heel doelbewuste video-strategie gebruikt voor facebook en in een vierkant kader wil filmen. Anders film je altijd horizontaal.

Licht

Aangezien dit een DIY tutorial is, gaan we geen complexe uitleg geven over de verschillende soorten van filmlicht. Voorlopig beperken we ons tot de basics. 

Binnen: Veel mensen hebben problemen met ramen in hun shot. Een shot tegen een raam in is zeer lelijk en levert onderbelichte mensen op. Maar ramen kunnen net ook een hulp zijn. Wie de smartphone laat meefilmen in de richting van het raam en zelf richting raam kijkt, heeft al een goed beginshot. Het licht dat invalt via het raam levert dan jouw key light op en is een gigantische softbox. Als je geen gebruik wilt maken van een raam, probeer dan iets van licht te laten invallen aan de linker- of rechterzijde van de camera. Indirect licht is altijd beter. Dus als je een burealamp laat kaatsen tegen een witte muur en dan invallen op je gezicht dan heb je een flatterend, zacht licht. 

Buiten: In buitenlicht willen mensen vaak een stralende zon. Voor opnames is dit echter meestal slecht. Beter is een licht bewolkte hemel. Die fungeert dan als een grote softbox. Voor deze opnames is het echter niet aangewezen om buiten te filmen. En wel om de volgende reden:

Audio

Audio is een vak op zich. Mijn simpel advies is: gebruik professioneel audio-materiaal…
Wil je toch gebruik maken van audio, zorg er dan voor dat je zo dicht mogelijk bij de camera zit in een stille omgeving. De basisregel is: als het menselijk oor het kan horen, dan pikt een microfoon het ook op. Luister een halve minuut geconcentreerd in een ruimte en kijk wat je allemaal oppikt. Airco, de bromtoon van een frigo, de koeling van je computer, etc…. Schakel al deze stoorzenders uit en probeer het zo stil mogelijk te krijgen. Ondernemerscoaches die hun expertise willen delen met vlogs zonder goeie audio verliezen alle geloofwaardigheid. Op zich kan DIY video kan zeer authentiek overkomen. Je doelpubliek ligt er niet wakker van dat de whites geclipped zijn of de blacks gecrushed. Maar slechte audio en ze zijn weg. Mijn advies: opletten..

I made it so far

Goed. je hebt nu perfecte opnames gemaakt. En nu? Alles vlug doorsturen via whatsapp is geen goed idee. Die verkleint je originele bestanden namelijk tot je bijna niets meer overhoudt. Veel beter is je bronbestanden eerst in te laden op je computer. Eens je de bestanden gevonden hebt, stuur je ze simpelweg door via een site als wetransfer.com. Geen registratie verplicht voor files tot 2 gigabyte. Gewoon 2 emailadressen invullen en je bent vertrokken. 

Veel succes!