Prijzen

Vooraleerst het goede nieuws: we gaan geen heel artikel schrijven om dan droogweg te einden met “Mail ons voor meer info”. Alhoewel dit natuurlijk ook kan. (CTA-button). Maar zomaar een prijs op een videofilmpje kleven is nu ook niet zo gemakkelijk. Om hierop te kunnen antwoorden kijken we eerst naar wat de prijs beïnvloedt. 


Hoe maken we een video?

Afhankelijk van het soort video hebben we meer of minder videocrew nodig. De voorbereidingstijd zal ook sterk variëren naargelang het format. Een interview met de CEO zonder meer is nu eenmaal vlugger ingeblikt dan een grote corporate movie. Bij de eerste video kan er kort telefonisch overlegd worden en ready, set, go. We kunnen draaien. Bij de corporate movie begin je met je core-values. Wat wil je gaan vertellen? Aan wie? Op welke manier? Het spreekt voor zich dat een bedrijfsfilm meer voorbereiding vergt.

Ook de productie zelf varieert. Denk aan aerial footage met een drone, figuranten, acteurs, ondertiteling, meerdere talen, diverse crewleden, Make-up, props, audiorechten, voice-over etc… Daarom is het niet zo eenvoudig zomaar ergens een prijs op te kleven. De ene video is de andere niet.


Soorten video 


Budgetten zullen sterk variëren naargelang het soort video. Denk aan formats als testimonials, social media video, HR-campagne, after movie, videoportretten, reclamefilms, bedrijfsfilms, etc… Een groot onderscheid is het verschil tussen video’s bedoeld voor intern en extern gebruik. Als video-producent moet ik nu het gebruik van DIY-video’s voor intern gebruik absoluut afkeuren. Bollocks natuurlijk. Het gebruik van DIY-video’s kan zeer authentiek overkomen. Perfecte audio- en beeldkwaliteit zijn dan niet het eerste waar men naar kijkt. Dat Rudy van de boekhouding een kort video-verslag maakte van de jaarlijkse teambuilding bijvoorbeeld wel.

Diezelfde Rudy gebruiken voor extern gebruik is een heel andere zaak. Je loopt er het risico mee zeer amateuristisch over te komen. Dit schaadt je imago. Wil je jouw waarden naar de buitenwereld toe communiceren, dan is dit jouw visitekaartje. Een bedrijfsfilm is zoals je profil pic van Tinder: 

You never get a second chance to make a first impression”

Zorg dus dat ze je niet links swipen 😉

 

Voorbereiding

Alles staat of valt met voorbereiding. Hie complexer een project is, hoe meer voorbereiding er nodig is. Dit geld zowel voor het productiehuis als voor de klant. Hoe beter je voorbereid bent, hoe vlotter alles verloopt.

 

Proper Planning Prevents Poor Performance”

– John Lancaster

 

Door een efficiënte planning op te maken, kan je soms meerdere interviews/testimonials op één dag filmen. Of je nu één of meerdere interviews afneemt, de draaidag kost evenveel. De postproductie zal natuurlijk wel iets toenemen. Over het algemeen kan je stellen dat iedere draaidag 2 montagedagen kost. Dit is om tot een afgewerkt geheel te komen. Extra opties zoals vertalingen, animatie, motion graphics, ondertiteling, etc… kosten natuurlijk meer.

 

Prijsvorken

Nu je enig kader hebt, is het tijd om enkele video-categorieën uit te lichten

 

Light (1000€)

 

Wie: Eén cameraman/regisseur komt cineast style langs om te filmen. Dit betekent dat hij volgens het one man crew principe werkt. Eén iemand functioneert als filmcrew en vervult verschillende rollen. Het spreekt voor zich dat dit niet evident is. 

Wat: Deze format is geschikt voor kleine social media videos. 

 

Basic: (1500 – 2500€)

 

Wie: Een 2-koppige crew komt langs. Er is iets meer marge. Afhankelijk van het project komt de combo cameraman & regisseur of regisserend cameraman en klankman het vaakst voor.

Wat: Items kunnen meer in repo-stijl gedraaid worden als er een externe klankman bij is. Men is voor interviews niet langer gelimiteerd door een vast kader en prikmicrofoons. Terwijl één iemand aan het werk is, kan de volgende zich al voorbereiden op de komende shots. 

 

Medium (2500€ – 5000€)

 

Wie: Een klassieke 3-koppige crew. Cameraman, regisseur en klankman.

Wat

 

Full option (5000€ – 20.000€)

 

Wie: Een klassieke 3-koppige crew. Die wordt aangevuld naar gelangde noodzaak. 

Wat: Corporate movies. Commercials. Video-campagnes. De hele werking van het bedrijf wordt uit de doeken gedaan. Nu is men ook niet langer gelimiteerd aan het bedrijf zelf. Een idee kan op een abstracte manier uitgewerkt worden. Echte visual storytelling met acteurs, figuranten, locaties… 

 

The Sky is The Limit (the sky is the limit€)

 

Wie: The sky is the limit.

Wat: De sky is ok the limit. Meestal nationale reclamecampagnes. Vorige geldt evenzeer voor het budget.

“If it can be written or thought, it can be filmed.”

– Stanley Kubrick

En wat hebben we nu geleerd?

Hopelijk heb je nu een iets beter zicht op wat de kostprijs beïnvloedt. Er is geen magische formule met een one size fits all. Zaken waar je rekening mee moet houden, zijn: 

 

  • doel van de video-campagne

  • doelgroep

  • intern of extern gebruik

  • visitekaartje

 

Aan de hand van enkele prijsvorken hebben we geprobeerd om de zaken wat te verduidelijken. Dit lijkt ons nu wel het geschikte moment om droogweg te eindigen met een CTA:

Scroll naar top