Terwijl een losstaande video op zich kan, is een doordacht plan beter. Voorbereiding is het halve werk. Een goede video maken is basically goede storytelling. Denk aan een verhaal dat je wil vertellen. Met dit verhaal in gedachten, overlopen we nu volgende punten.
“Video is good. Strategy is better”
DOEL
De eerste vraag die je je moet stellen is: “Wat wil je gaan vertellen?” Je vertelt geen willekeurig verhaal, er zit een doel of bedoeling achter. Wil je mensen laten lachen, emotioneren, iets bijleren, etc… Dit is het uitgangspunt van je video.
DOELGROEP
Eens je weet wat je wil gaan vertellen is het belangrijk dat je weet aan wie je het vertelt. Vertel je je verhaal aan een brede doelgroep of aan een kleine, gespecialiseerde kliek? In het tweede geval is er niks mis mee om meteen met de deur in huis te vallen. Van pakweg een groep coloristen kan je verwachten dat ze weten wat LUTS, SLOG2, resolutie, etc… zijn. Voor een video-leek is het beter om deze begrippen eerst uit te leggen.
BOODSCHAP
Een veel gemaakte fout is dat mensen teveel dingen tegelijk willen vertellen. Het best breng je één centraal idee over. Stel dat je een grap wil vertellen en en passant ook uitleggen hoe je een ikea-kast in elkaar steekt. Nogal moeilijk niet?
CTA (Call To Action)
Eens de boodschap is overgebracht, wil je ook dat de mensen iets doen na het zien van de video. Kortom je eindigt met een call to action. Neem contact op, vraag meer info, subscribe, surf naar, etc..
The Medium is the Message
Niet enkel wat je vertelt maar ook het medium waarop je het vertelt is belangrijk. Zo heeft ieder kanaal zijn eigen doelgroep/aanpak. Eénzelfde video delen op al jouw social media kanalen is zelden een goed idee. Zo kan je bv. zakelijke tips, testimonials of productvideo’s delen op Linkedin. Instagram gebruik je voor een making off of een behind the scene terwijl facebook het meest algemene, populaire kanaal is.
Let ook op als je een video van bv. youtube deelt op facebook. Facebook-gebruikers klikken dan op de link en zitten opeens op een andere site (youtube). Je snapt dat de Mark daar niet zo blij mee is… Video’s die niet native (geüpload op het platform zelf) zijn worden dus door het desbetreffende platform naar beneden geduwd.
Video-SEO
Say what ?! Video en SEO (Search Engine Optimalization) in één zin? Het kan wel degelijk. Hoewel google video niet rechtstreeks kan “lezen” zorgt video toch voor veel onrechtstreekse en rechtstreekse gevolgen:
Mensen die op een video-link klikken blijven langer op je site hangen. Google likes
Rich results. Nog een reden waarom google meer en meer voor video kiest. Rich results zijn het soort thumbs dat je meer en meer krijgt als je iets opzoekt op google.
Thumbnail: Een thumbnail is een kleine afbeelding waarop je moet klikken om de hele video te zien. Vimeo of youtube kiezen altijd standaard een thumbnail. Pakweg het 3e shot of zo. Dit is zelfden de goeie thumbnail. Voor een goeie thumbnail kies je best een close-up, macroshot, DOF-shot of iets aantrekkelijks wat eruit springt. Een echte vuistregel is er niet. Een goeie thumbnail is basically een thumbnail waar je op wil klikken.
Videoplatformen geven altijd de kans om kort een woordje uitleg te doen over je video en de video een titel te geven. Doe dat dan ook. De titel “bedrijfsfilm”, “onze movie”, “over ons”, “historiek” of “FINAL_EDIT_V5_BIS_RECUT.mp4” zorgt er niet voor dat jouw video ook meer internetverkeer oplevert. Vaak is een goeie titel een evenwichtsoefening tussen de juiste keywords en een aantrekkelijke titel. Koorddansen tussen keyword stuffing en clickbait dus.
Rokade.TV
Are you ready ??